Sağlık

3000 hastayla yapılan dev çalışmada sonuç: mRNA aşıları ölümü önlüyor

Türkiye’de çok merkezli ulusal bir çalışmada COVID-19 hastalarının aşılanma durumları incelenmiştir. Yaklaşık 3000 hastanın dahil edildiği çalışma sonucunda aşıların yoğun bakıma yatışları ve ölümleri etkili bir şekilde engellediği ortaya çıktı.

SOSYAL MEDYADA YAYINLANDI

Göğüs Hastalıkları ve Yoğun Bakım Uzmanı Cenk Kıraklı, kendisinin de dahil olduğu mRNA aşılarıyla ilgili çalışmanın sonuçlarını sosyal medya hesabından yayınladı.

2968 HASTA İNCELENDİ

1 Ocak 2021 ile 31 Aralık 2021 ortası arasında Türkiye’de 17 yoğun bakım ünitesinde (YBÜ) gerçekleştirilen çalışmada, hiç aşılanmamış ve tek doz aşılanmış hastalar aşılanmamış olarak kabul edildi. Aşılamanın yoğun bakım gerektiren COVID-19 hastalarının akıbetlerine etkisinin incelendiği çalışmaya toplam 2968 hasta dahil edildi.

2021’de 17 yoğun bakımda takip edilen hastaların %58,5’i aşısızdı. Aşılananların %55’i 2 doz Sinovac, %26’sı 3 doz Sinovac, %12’si Sinovac + Biontech ve %7’si 2 doz Biontech ile aşılandı.

HASTALARIN 35’İ HAMİLE

1 yılda hastaneye yatırılan 35 gebenin tamamı aşısızdı.

Yaşa ve ek hastalığa göre ayarlandığında, yılın ilk 9 ayında ölüm oranı örnek olurken, son 3 aydaki ölüm oranı aşılı hastalarda daha düşüktü. Bu fark sadece en az 1 doz mRNA aşısı olan hastalarda belirgindi (ilk 9 ayda %2,5’e karşılık son 3 ayda %17,5).

Aşılanan hastaların daha yaşlı olduğu, daha fazla yandaş hastalığı olduğu ve daha ağır bir hastalığa sahip olduğu düşünüldüğünde bu hastaların da ölmesi bekleniyor.

SONUÇ: ETKİLİ

“Sonuç olarak bu çalışma ülkemizde yoğun bakım hastalarının sonuçlarını veren en kapsamlı çalışmadır” diyen Hekim Cenk Kıraklı, “Aşılar etkin bir şekilde yoğun bakıma yatışı ve ölümü engelledi. Hastaneye yatıştan sonra bu etki azalsa da devam etti. özellikle mRNA aşıları için.” sözlerini bitirdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu