Teknoloji

Hollanda istihbaratı kilit sektörlerde Çin casusluğu rapor ediyor

Hollanda askeri istihbarat teşkilatı MIVD, önemli bir açıklama yaparak Çinli casusların yarı iletken, havacılık ve denizcilik sektörleri de dahil olmak üzere Hollanda’nın kilit endüstrilerini hedef aldığını belirtti. MIVD’nin Perşembe günü yayınlanan yıllık raporuna göre amaç, Çin’in askeri yeteneklerini güçlendirmek.

Raporda, Çin’in teknoloji ve bilgi açısından Batı’dan bağımsızlığını elde etmek için aktif olarak Batı’nın bilgi ve teknik uzmanlığını edinmeye çalıştığı belirtiliyor. Nihai hedef, dünyadaki herhangi bir askeri güce rakip olacak bir askeri güç geliştirmek. Bunu başarmak için Çin sadece araştırma ve yatırım gibi yasal yolları kullanmakla kalmıyor, aynı zamanda ileri teknoloji elde etmek için istihbarat teşkilatlarını da kullanıyor.

MIVD bunun Çin’in Hollanda ve müttefiklerine karşı yürüttüğü daha geniş kapsamlı siyasi casusluk faaliyetlerinin bir parçası olduğunu vurguladı. Ajans, Çin’in casusluk çabalarının geçtiğimiz yıl içinde kapsam, yoğunluk ve teknik karmaşıklık açısından genişlediğine dikkat çekti.

Hollanda istihbaratı tarafından Çin’e atfedilen kayda değer bir siber casusluk vakasında, devlet destekli siber casusların geçen yıl bir Hollanda askeri ağına sızdığı bildirildi. Bu olay ilk kez Şubat ayında Hollanda istihbaratı tarafından kamuoyuna duyuruldu.

Hollanda, Çin’in belirli çip üretim teknolojilerini edinmesini engellemeyi amaçlayan bir ABD girişimine uyum sağlayarak hassas teknolojiyi korumak için adımlar atmıştır. Bu kapsamda Hollanda’nın önde gelen yarı iletken ekipman üreticisi ASML (AS:ASML)’nin özellikle gelişmiş derin ultraviyole (DUV) ekipmanlarının Çinli müşterilere ihracatı kısıtlandı.

Konuya aşina kaynaklara göre, ABD hükümeti bu ay içinde Hollanda’yı ASML’nin Çin’deki bazı ekipmanlarına servis vermesini engellemeye ikna etmeye çalıştı.

MIVD’nin raporu ayrıca Çin’in sadece askeri bilgiyle ilgilenmediğini, diğer gelişmiş endüstrileri de hedeflediğini belirtiyor. Çin’in Hollanda’da teknoloji edinmek için kullandığı yöntemler, siber casusluk, şirket içindeki kişilerden yararlanma, satın almalar, ihracat kısıtlamalarını atlama ve lisans gerektirmeyen tersine mühendislik teknolojilerini kapsayan çeşitlilik göstermektedir.

Çin üniversitelerinin de bu casusluk faaliyetlerine karıştığı belirtilen raporda, Batılı şirketlere bağlı bilim adamlarının genellikle Çin’in güvenlik servisleri ve devlete ait işletmelerle bağları olduğu belirtiliyor. Bu ikili rol, Çin’in istihbarat ve teknik bilgi toplama stratejisinde önemli bir rol oynuyor.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

belen-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu