Teknoloji

AB’nin Yapay Zeka Yasasına İlişkin İlk Bilgiler Geldi

Avrupa Birliği Parlamentosu’nda görev yapan avukatlar, üretken yapay zeka yazılımlarının önlenemeyen gelişmelerinin ardından düğmeye bastı. Tarihinde ilk kez bir yapay zeka yazılımını yasaklayan İtalya’nın da içinde bulunduğu AB’nin kaygıları, “kâr odaklı özel şirketlere birbirlerinin önüne geçme çağrıları” kadar yüzeysel değil.

Mayıs ayında AB Parlamentosu’nda oylanması beklenen yasa tasarısı hakkında TechCrunch’a konuşan, AB Yapay Zeka Hukuku Eş-Raporcusu Dragos TudaracheMüzakerelerin son aşamasında olduklarını söyledi.

İlk detaylara göre AB’nin Yapay Zeka Yasası üç katmandan oluşacak:

Facebook @DragosTudarache
  • Yapay zeka üretiminde değer zinciri boyunca üstlenilmesi gereken sorumluluklar,
  • Temel modeller bazı savunma önlemleri alır,
  • ChatGPT gibi yapay zeka içerik sorunlarının ele alınması,

Bu üç katmanlı yapı, halihazırda AB Parlamentosu’ndaki milletvekilleri tarafından ele alınan ana konulardan oluşmaktadır. Daha açık anlatmak gerekirse AB yetkilileri, teknoloji devlerinin rekabetçi bir yaklaşımla davetle geldiğini söyledi. “ChatGPT geliştirmelerini durdurun” çağrısıuymazlar, bunun yerine gelişirler daha fazla insanı kontrolleri altına almak istiyorlarsöylenebilir.

Dragos Tudarache’nin açıklamalarına göre bu yasaya göre şirketler geliştirdikleri üretken yapay zekaları eğittikleri model ve bilgileri kullanabilecekler. alenen göstermek zorundalar. Modelin nasıl eğitildiğine dair firmaların yasal sorumluluğu; bu da yapay zekaların çıktılarının doğal olarak kontrol edilmesini sağlayacaktır. Ayrıca şirketlerin nasıl yönetildiği ve yapay zekanın nasıl test edildiği şeffaflık ilkesi temelinde anlatılacak gibi görünüyor.

Bununla birlikte, bu şeffaflık unsuru, üretken yapay zeka geliştiren şirketler için bir zorluktur. rekabet gücünü zayıflatır . Çalışmayla ilgili atılan değerli adımlardan rakiplerinin haberdar olmamasını isteyen firmalar, Google gibi devlerin önüne geçerek ChatGPT gibi başarılı çalışmalara imza atmayı başardı.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu